Vernieuwend werken in de zorg versie 2 4-3

Zorgprofessional én leidinggevenden gaan samen aan de slag voor een toekomstbestendige zorg; samen van “Idea” naar “I do”!

Zorgprofessionals leren en laten ervaren hoe ze ideeën kunnen opdoen en uitvoeren en hoe zij met hun vakmanschap en persoonlijk leiderschap de zorg vanuit de praktijk kunnen vernieuwen? Laat ze meedoen met het traject Vernieuwend Werken in de Zorg!

Ontwikkelingen

Er zijn veel ontwikkelingen gaande in de zorg die verandervermogen van organisaties en hun professionals vragen. Met het unieke traject van Vernieuwend Werken in de Zorg leren zorgprofessionals en hun leidinggevenden hoe een bijdrage aan de vernieuwing van zorg kan worden geleverd. Hierdoor kan de zorgorganisatie beter gebruik maken van de innovatiekracht van zorgprofessionals.

Waarom Vernieuwend Werken in de Zorg?

Het programma is ontwikkeld door Reinaerde in samenwerking met de Sociale Innovatie Academie vanuit de Erasmus Universiteit. Deze is verder gespecialiseerd door deRotterdamseZorg, UtrechtZorg en Conforte Innovatielab. Met zorginstellingen, vóór zorginstellingen. Voor die organisaties die hun veranderkracht en innovatievermogen naar een hoger niveau willen tillen. Het programma is specifiek gericht op zorgprofessionals: hoe kun je met jouw vakmanschap en persoonlijk leiderschap een bijdrage leveren aan vernieuwing van de zorg?

Het traject

Vernieuwend Werken in de Zorg bestaat uit een kennisdag, verschillende werksessies*, momenten met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en sessies voor leidinggevenden. Het traject is gebaseerd op drie pijlers: kennis, ervaring en mindset. Met praktische voorbeelden maken deelnemers kennis met bewezen concepten over organisatievormen en innovatieprogramma’s. Ze leren daarbij kritisch te kijken naar de inrichting van hun eigen organisatie. Dit leidt tot een veranderende mindset om (eigen) vraagstukken op een vernieuwende manier op te lossen. Tijdens dit proces maken ze gebruik van bewezen middelen en methoden van onder andere design thinking, prototyping en kort cyclisch (agile) werken. Bovendien leren ze dat niet alles in een keer perfect hoeft te zijn en dat geleerde lessen het product of proces juist verder kunnen brengen. *De werksessies zijn ontwikkeld in samenwerking met het Conforte Innovatielab.

Doelgroep

Vernieuwend Werken in de Zorg is ontwikkeld voor die organisaties die hun veranderkracht en innovatievermogen naar een hoger niveau willen tillen. Het programma is specifiek gericht op zorgprofessionals lef, durf en kracht: hoe kun je met jouw vakmanschap en persoonlijk leiderschap een bijdrage leveren aan vernieuwing van de zorg?

Duo

De zorgprofessional volgt het traject samen met een tandempartner, een leidinggevende of coördinator uit de organisatie. Zij helpen de zorgprofessional om de juiste weg binnen de organisatie te vinden voor veranderingen en zijn sparring partner. Daarnaast doorloopt de tandempartner zelf ook een traject, waarin o.a. vernieuwend leidinggeven aan bod komt.

Frequentie en duur

Het programma duurt circa 4 maanden, waarbij de bijeenkomsten het liefst fysiek worden georganiseerd op locaties van deelnemende organisaties.

Kosten

Deelname per duo kost €750,- exclusief btw.

Informatie en deelname

Interesse? Stuur een mail naar info@zorgenwelzijnzhz.nl voor meer informatie of om je aan te melden.

In deze brochure lees je het volledige programma van de leergang Vernieuwend Werken in de Zorg.

Voorbeeld uit de praktijk

In onderstaand filmpje vertelt Miranda Hommering, werkzaam als begeleider in de GHZ, over vernieuwend werken in de zorg:

werken in de zorg 3

Werken in de zorg?

Op onze vacature website staat een overzicht van alle zorgvacatures binnen de regio Zuid-Holland Zuid. Ook alle informatie over werken en leren in de zorg is daar te vinden.