Instroom en onderwijs

Instroom en onderwijs

Onderwijs en arbeidsmarkt zijn nauw met elkaar verbonden, ook in de WGV ZHZ. Nieuwe instroom van mensen die het zorgvak willen leren is essentieel voor voldoende aanwas van zorgverleners op de arbeidsmarkt zorg. Naast dat we betrokken zijn bij de opleidingen van de ROC’s en hbo’s in de regio, zoeken we samen met de werkgevers ook voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om geïnteresseerden in te laten stromen in de sector. Sommige mensen hebben daarbij net dat beetje extra nodig. Denk aan statushouders of mensen die al een tijdje in de bijstand zitten. De WGV ZHZ zet zich er met diverse middelen en activiteiten voor in dat de mensen die in de zorg willen werken, daar ook op de juiste manier naartoe begeleid worden.

Ontdekdezorg week 14-19 maart

Van 14 t/m 19 maart 2022 vindt alweer de tiende editie van de 'Ontdekdezorg week' plaats. Deze landelijke campagneweek heeft als focus om potentiële zij-instromers en herintreders te informeren en enthousiasmeren voor leren en werken in zorg en welzijn.

Tussentijdse evaluatie zij-instroom project

In december 2020 is de eerste groep zij-instromers gestart met de opleiding tot Verzorgende IG in 18 maanden tijd.

Wegens succes nog eens 29 plekken voor zij-instromers ouderenzorg

Na een succesvol eerste jaar zijn met ingang van 1 januari 2022 opnieuw 29 plekken beschikbaar voor zij-instromers in de ouderenzorg in de regio Waardenland.

Sterk in je Werk loopbaancoaching

Sterk in je werk is er voor iedereen die in zorg en welzijn werkt en hulp wil bij het nadenken over zijn of haar loopbaan. Sterk in je werk is er ook voor iedereen die de stap naar zorg en welzijn (weer) wil maken, maar niet weet hoe ze dit moeten aanpakken. 

Publicatie Schijnwerper 2020: meer en anders opleiden voor de toekomst

Zorgorganisaties hebben zich, in het kader van de RAAT-afspraken, de afgelopen jaren ingespannen om meer mensen op te leiden. Er is niet alleen meer, maar ook anders opgeleid. In de publicatie 'Schijnwerper 2020' belichten onze collega-WGV’s mooie voorbeelden van regionale inspanning voor toekomstgericht opleiden.

 

Resultaten BBL-onderzoek

In de RAAT hebben we afgesproken dat we als regio 10% meer gaan opleiden (BOL en BBL). Daar wordt hard aan gewerkt, maar we merkten dat, waar de BOL-plekken niet allemaal ingevuld worden, dat voor de BBL heel anders ligt. Daarvoor geldt dat er minder BBL-plekken beschikbaar zijn dan mensen die een BBL zouden willen doen. 

Subsidie SectorplanPlus

De huidige én toekomstige situatie op de arbeidsmarkt vraagt om een extra impuls. Het ministerie van VWS onderschrijft dit belang en ondersteunt werkgevers via de subsidie SectorplanPlus.

Toolbox gastlessen

Vanwege de huidige tekorten in zorg en welzijn is het belangrijk om het werken in deze sector te promoten bij jongeren. Daarom stimuleert de WGV ZHZ haar leden om gastlessen te geven op de middelbare scholen in de regio en helpt hen bij het organiseren hiervan.

Instroom statushouders

Een mooi staaltje samenwerking in de regio! Op dinsdag 13 maart 2018 hebben 12 partnersen samenwerkingsconvenant ondertekend. Doel van dit convenant is om minimaal 24 statushouders uit de Drechtsteden te laten starten met een BBL opleiding mbo-niveau 2 of 3 in de ouderen- of gehandicaptenzorg.

Instroom vanuit de sociale dienst

De WGV ZHZ zet zich in om regionaal zoveel mogelijk mensen aan een baan in de zorg te helpen. In 2018 heeft hiervoor een mooie samenwerking met de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) plaatsgevonden. De WGV ZHZ en SDD bedachten een werkwijze om mensen vanuit de sociale dienst een kans te geven om een diploma voor helpende in de zorg te behalen.

PR op middelbare scholen

De sector zorg en welzijn kampt al jaren met tekorten en dit lijkt de komende jaren niet te veranderen. Daarom is het belangrijk om het werken in deze sector te promoten bij jongeren. 

Lespakket 'Aan JOU hebben we wat'

Met zorg en welzijn kun je alle kanten uit. Of je nou sociaal, technisch, sportief of creatief bent, in deze sector vind je bij elke interesse een passende baan. Om jongeren te informeren, inspireren en interesseren voor zorg en welzijn is het landelijk lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ ontwikkeld.

IK ZORG campagne

Op 1 november 2018 is de overheid de publiekscampagne IK ZORG gestart. De campagne is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg & Welzijn. 

Corona crisis: contactpunt zorg

Door de huidige corona crisis wordt er een groot beroep gedaan op alle medewerkers in de zorg. Op dit moment krijgen wij veel vragen van mensen die willen helpen in de zorg. Fantastisch om te merken dat zoveel mensen graag een bijdrage leveren in deze situatie! 

Oriƫntatiebaan

Een middel om mensen kennis te laten maken met de VVT-sector zijn de oriëntetatiebanen. Dit is een speciale regeling in de cao VVT 2018-2019. De VVT-organisaties in de regio maken gebruik van dit instrument om mensen kennis te laten maken met de sector.

De gehandicaptenzorg in de regio op de kaart!

De gehandicaptenzorgorganisaties (GHZ-organisaties) in de regio hebben hun krachten gebundeld. Graag laten ze met elkaar zien hoe mooi het is om in de gehandicaptenzorg te werken. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Nieuws

19-05-2022 - Factsheet prognoses en scenario's Zorg en Welzijn (2022)

02-05-2022 - Save the date: startbijeenkomst datagedreven werken in zorg en welzijn

02-05-2022 - Start lerend netwerk SPP in ZHZ

Meer nieuws...

Agenda

16-06-2022, 09:30 - 13:00
Netwerkoverleg

21-06-2022, 15:00 - 17:00
Startbijeenkomst datagedreven werken in zorg en welzijn

Meer agenda...

Overzicht van onze laatste 5 nieuwsbrieven:

22-12-2021 - Halfjaarverslag tweede helft 2021

03-12-2021 - Publicatie Instroom en Opleiden - november 2021

18-11-2021 - Nieuwsbrief november 2021

13-10-2021 - Nieuwsbrief oktober 2021

14-07-2021 - Halfjaarverslag eerste helft 2021

Meer nieuwsbrieven...

Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn
Zuid-Holland Zuid

 

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid verbindt, faciliteert, jaagt aan en verrast werkgevers op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken in de breedste zin, waarbij continuïteit en samenwerking de belangrijkste uitgangspunten zijn. 

home

actueel

agenda

nieuwsbrieven

over ons

onze leden

samenwerkingen

lid worden

contact

sitemapWerkgeversvereniging Zorg en Welzijn op Facebook
Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn op LinkedIn