20230330_101757
Echte aandacht in vijf minuten

In de rustieke kaasboerderij ‘de Graafstroom’ kwamen op donderdag 30 maart zo’n 35 leidinggevenden uit zorg en welzijn bij elkaar. Na een inleiding op het onderwerp door Gerard de Winter, gingen de deelnemers onder begeleiding van ervaren gespreksleiders met elkaar de dialoog aan over ‘echte aandacht in vijf minuten: hoe doe jij dat?’.

Verkenning van het begrip

In verschillende kleine groepen vond een mooie uitwisseling plaats van ervaringen en bevraging van elkaar. De verkenning van het begrip aandacht bracht een breed scala aan aspecten naar voren zoals: zichtbaar zijn op de werkvloer, toegankelijk zijn, niet alles willen oplossen, volledige focus hebben, grenzen aangeven, oordeel loos luisteren, tijd nemen, de ander zien en gezien worden, voorbeeldgever zijn en bewust aanwezig zijn.

Uitdaging

Uit de verkenning van het begrip aandacht werden ook de uitdagingen benoemd horend bij het thema. Voor de leidinggevende ligt er een uitdaging in het vinden van de balans tussen er kunnen zijn voor de medewerker en tegelijkertijd ook voor zichzelf. Het is makkelijker om te geven dan te ontvangen. Kun je ook aandacht nemen in plaats van alleen maar geven? Dit is een balans die kwetsbaarheid, goed verwachtingsmanagement en het prioriteren van tijd vraagt: “Aandacht vragen is vertragen” aldus een deelnemer.

Cadeautje

Na een inspirerende ochtend en smaakvolle lunch zijn de deelnemers naar huis gegaan met een potje aandacht; gevuld met quotes en reminders om in de dagelijkse hectiek te blijven zoeken naar de balans in aandacht geven en ontvangen: “Ik zag deze dag als een cadeautje voor mezelf om echt aandacht te hebben”. 

werken in de zorg 3

Werken in de zorg?

Op onze vacature website staat een overzicht van alle zorgvacatures binnen de regio Zuid-Holland Zuid. Ook alle informatie over werken en leren in de zorg is daar te vinden.