arbeidsmarkt informatie

Met de toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing hebben we alle professionals nodig. Daarmee is behoud van nu werkende professionals, de instroom van nieuwe professionals en het enthousiast maken van toekomstige professionals (de aankomende en huidige studenten) van groot belang. Met de werkgevers vereniging Zuid Holland Zuid zetten we ons met diverse projecten in de regio hiervoor in.

Nu werkende professionals

De uitstroom uit de zorg en welzijnssector in Zuid-Holland Zuid is na een daling gestabiliseerd, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Het uitstroompercentage in Zuid-Holland Zuid (9,8%) is iets lager dan het nationale gemiddelde (10,4%). Alleen de jeugdzorg in Zuid-Holland Zuid vertoonde een significante toename van uitstroom, wat ook in heel Nederland werd waargenomen.

Nieuwe professionals

Instroom van nieuwe werknemers in de zorgsector in Zuid-Holland Zuid vertoont een lichte daling na een eerdere piek. In het derde kwartaal van 2023 daalde de instroom ten opzichte van eerdere kwartalen, een trend die ook nationaal wordt waargenomen. De verschillen per branche binnen de regio zijn minimaal.

Toekomstige professionals

In het schooljaar '22/'23 is er een algemene daling waargenomen in het aantal studenten dat instroomde in mbo- en hbo-opleidingen voor zorg en welzijn in de regio. Deze daling deed zich ook voor bij opleidingen voor hbo-verpleegkunde, mbo-verpleegkunde en verzorgende IG, waarvoor in de komende jaren aanzienlijke tekorten worden verwacht. Regionale gegevens voor het schooljaar '23/'24 worden verwacht in het tweede kwartaal van 2024.

Werken in de zorg 6 [al aangekocht!]

Werken in de zorg?

Op onze vacature website staat een overzicht van alle zorgvacatures binnen de regio Zuid-Holland Zuid. Ook alle informatie over werken en leren in de zorg is daar te vinden.