26-01-2021 - Coronabanen!

Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht en de druk op zorgmedewerkers blijft ongekend hoog. Om de zorg te ontlasten maakt de overheid bijna 5.000 fulltime coronabanen mogelijk door de introductie van de subsidieregeling 'Coronabanen in de Zorg'. Bij parttime inzet zijn zelfs meer banen te realiseren.

Coronabaan algemeen of coronabaan met opleiding

Coronabaan algemeen: de kandidaat is geschikt voor ondersteunende werkzaamheden en wil graag (tijdelijk) daarvoor worden ingezet.

Coronabaan met opleiding: tijdens een uitgebreide intake geeft de kandidaat aan interesse te hebben in duurzame instroom in de zorg en hiervoor de benodigde opleiding te willen volgen. Het aanmelden voor een opleiding is de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Een optie is om via de Nationale Zorgklas BBL-deelcertificaten in een aantal maanden te behalen. Dit is vanaf medio januari 2021 mogelijk en gaat om de leereenheden Individuele Basiszorg (mbo niveau 2) of Individuele Zorg (mbo niveau 3).

De subsidie geldt tot 1 september 2021 als direct wordt gestart met de opleiding “Individuele Basiszorg” op niveau 3. De zorginstelling kan deze opleiding ook zelf verzorgen met partijen waarmee opleidingsovereenkomsten zijn.

Voor beide soorten coronabanen geldt dat gebruik kan worden gemaakt van het aanbod van kandidaten van 'Extra handen voor de zorg'. Afgelopen tijd hebben veel kandidaten zonder zorgachtergrond (landelijk 2000 kandidaten) zich aangemeld voor 'Extra handen voor de zorg' en vervolgens de Nationale Zorgklas doorlopen. Het zou mooi zijn als we dit aanbod eerst benutten.

Voorwaarden coronabaan

 • Start met terugwerkende kracht 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 (of 1 september 2021 als dit noodzakelijk is om een BBL-deelcertificaat af te ronden).
 • Doelgroep: alle zorgorganisaties die onder de definitie van het stagefonds vallen.
 • Het gaat om nieuwe instroom vanaf 1 januari 2021 ten behoeve van bovenformatieve banen ter ondersteuning van het personeel in de zorg.
 • De subsidie omvat de volledige loonkosten gedurende 6 maanden (120% WML + ORT + eindejaarsuitkering + vakantiegeld + pensioen- en sociale zekerheidslasten) plus een opslag van maximaal 20% voor begeleidingscapaciteit.
  Voorbeelden salarisinschaling:
  -Cao VVT: volgnummer 10, voorkomend in de salarisschalen FWG 15 t/m 30.
  -Cao Z (per 1 januari 2021): volgnummer 10, voorkomend in de functiegroepen FWG 15 t/m 30.
 • Coronamedewerkers moeten minstens 2 maanden minimaal gemiddeld 20 uur per week worden ingezet. Voor de duur van de arbeidsovereenkomst zijn verschillende varianten mogelijk maar de arbeidsovereenkomst mag maximaal 6 maanden duren.
 • De werkgever mag voor de coronabanen geen andere financiering aanwenden.
 • De subsidie kan worden aangevraagd tussen 1 maart en 31 maart 2021 via de website van DUS-i.

Functienamen voor de verantwoording

Ten behoeve van de arbeidsovereenkomst met de tijdelijke medewerker kan worden gekozen uit de volgende functienamen. Deze functienamen moeten gebruikt worden om in aanmerking te komen voor de subsidie.

 • Coronabaan – gastvrouw
 • Coronabaan – zorg-assistent/zorgbuddy
 • Coronabaan – ADL – ondersteuner
 • Coronabaan – welzijns-assistent
 • Coronabaan – ondersteuner zorgmedewerker
 • Coronabaan – ondersteuner veiligheid

Een overzicht van taken die passen bij coronabanen vind je HIER.

Begeleiding

Omdat nieuwe instroom veel begeleidingscapaciteit vergt, is in de subsidieregeling 20% extra vergoeding opgenomen bovenop de loonkosten. Je kunt de begeleiding als zorgorganisatie zelf organiseren door daar mensen voor vrij te maken (extra uren) of je kunt gebruik maken van het begeleidingsaanbod via de Nationale Zorgklas. Kies je voor de laatste optie dan wordt ook het praktijkonderwijs op de werkvloer geregeld, mits er in de regio een ‘klas’ van tenminste 15 coronabanen is.

Meer informatie

Een arbeidsovereenkomst en Q&A worden landelijk opgesteld. Deze worden op een later moment gedeeld. Middels filmpjes wordt een andere uitleg van de subsidie coronabanen gegeven! Handig om alle informatie nog een keer te horen. Klik hiervoor op de volgende link: Voorlichting coronabanen op YouTube.

Inmiddels is de regeling die bij deze subsidie hoort, gepubliceerd. Lees meer.

 

Bestuurders

Opleidingscoördinatoren

P&O

Stakeholder
Terug
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Coronabanen

Klik HIER om naar 5 filmpjes op YouTube te gaan met voorlichting over ‘coronabanen in de zorg’.

Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn
Zuid-Holland Zuid

 

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid verbindt, faciliteert, jaagt aan en verrast werkgevers op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken in de breedste zin, waarbij continuïteit en samenwerking de belangrijkste uitgangspunten zijn. 

home

actueel

agenda

nieuwsbrieven

over ons

onze leden

samenwerkingen

lid worden

contact

sitemapWerkgeversvereniging Zorg en Welzijn op Facebook
Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn op LinkedIn