Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht en de druk op zorgmedewerkers blijft ongekend hoog. Om de zorg te ontlasten maakt de overheid bijna 5.000 fulltime coronabanen mogelijk door de introductie van de subsidieregeling 'Coronabanen in de Zorg'. Bij parttime inzet zijn zelfs meer banen te realiseren.
Coronabaan algemeen: de kandidaat is geschikt voor ondersteunende werkzaamheden en wil graag (tijdelijk) daarvoor worden ingezet.
Coronabaan met opleiding: tijdens een uitgebreide intake geeft de kandidaat aan interesse te hebben in duurzame instroom in de zorg en hiervoor de benodigde opleiding te willen volgen. Het aanmelden voor een opleiding is de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Een optie is om via de Nationale Zorgklas BBL-deelcertificaten in een aantal maanden te behalen. Dit is vanaf medio januari 2021 mogelijk en gaat om de leereenheden Individuele Basiszorg (mbo niveau 2) of Individuele Zorg (mbo niveau 3).
De subsidie geldt tot 1 september 2021 als direct wordt gestart met de opleiding “Individuele Basiszorg” op niveau 3. De zorginstelling kan deze opleiding ook zelf verzorgen met partijen waarmee opleidingsovereenkomsten zijn.
Voor beide soorten coronabanen geldt dat gebruik kan worden gemaakt van het aanbod van kandidaten van 'Extra handen voor de zorg'. Afgelopen tijd hebben veel kandidaten zonder zorgachtergrond (landelijk 2000 kandidaten) zich aangemeld voor 'Extra handen voor de zorg' en vervolgens de Nationale Zorgklas doorlopen. Het zou mooi zijn als we dit aanbod eerst benutten.
Ten behoeve van de arbeidsovereenkomst met de tijdelijke medewerker kan worden gekozen uit de volgende functienamen. Deze functienamen moeten gebruikt worden om in aanmerking te komen voor de subsidie.
Een overzicht van taken die passen bij coronabanen vind je HIER.
Omdat nieuwe instroom veel begeleidingscapaciteit vergt, is in de subsidieregeling 20% extra vergoeding opgenomen bovenop de loonkosten. Je kunt de begeleiding als zorgorganisatie zelf organiseren door daar mensen voor vrij te maken (extra uren) of je kunt gebruik maken van het begeleidingsaanbod via de Nationale Zorgklas. Kies je voor de laatste optie dan wordt ook het praktijkonderwijs op de werkvloer geregeld, mits er in de regio een ‘klas’ van tenminste 15 coronabanen is.
Een arbeidsovereenkomst en Q&A worden landelijk opgesteld. Deze worden op een later moment gedeeld. Middels filmpjes wordt een andere uitleg van de subsidie coronabanen gegeven! Handig om alle informatie nog een keer te horen. Klik hiervoor op de volgende link: Voorlichting coronabanen op YouTube.
Inmiddels is de regeling die bij deze subsidie hoort, gepubliceerd. Lees meer.
Bestuurders
Opleidingscoördinatoren
P&O
Stakeholder
Klik HIER om naar 5 filmpjes op YouTube te gaan met voorlichting over ‘coronabanen in de zorg’.
Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn
Zuid-Holland Zuid
De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid verbindt, faciliteert, jaagt aan en verrast werkgevers op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken in de breedste zin, waarbij continuïteit en samenwerking de belangrijkste uitgangspunten zijn.