actueel

19-03-2020 - Corona crisis: vraag & aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht

Afbouw crisisorganisatie Extra Handen voor de Zorg

Extra handen voor de zorg is een crisisorganisatie. Opgezet in de eerste golf van de coronapandemie in 2020 om de vraag van zorgorganisaties te verbinden met het hartverwarmende aanbod van mensen die de zorg willen ontlasten. Een crisisorganisatie betekent ook een tijdelijke organisatie. We zijn in een fase van de coronacrisis beland waarin wij onze werkzaamheden kunnen afbouwen. Dit betekent dat er een einddatum is voor het indienen van aanvragen.

Vanaf donderdag 12 augustus is het niet langer mogelijk om aanvragen in te dienen. Ook sluit die dag de inschrijving voor zorgmedewerkers. Woensdag 11 augustus is de laatste dag om een corona gerelateerde aanvraag bij Extra handen voor de zorg in te dienen. Aanvragen die voor 12 augustus zijn ingediend zullen nog worden behandeld, waarbij wij wel opmerken dat het ondersteuningsaanbod sterk terugloopt.

 

Corona crisis: vraag & aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht

CoronaRegionaal contactpunt zorg Zuid-Holland Zuid slaat handen ineen met ActiZ, BOZ organisaties, NVZ, NU'91, Regio Plus, ROAZ, V&VN en het ministerie van VWS.

De verschillende initiatieven die de afgelopen tijd zijn gelanceerd om extra zorgpersoneel te werven, bundelen hun krachten en worden via een gezamenlijke database gekoppeld aan de vraag van zorgorganisaties. Op www.extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden als ze tijdelijk terug zouden willen keren. Ook zorg- en welzijnsorganisaties die door de coronacrisis staan te springen om extra medewerkers kunnen hier terecht.

Het platform is een breed samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De afgelopen dagen kwamen er her en der zo’n 7000 aanmeldingen binnen van ex-zorgmedewerkers die graag zouden willen helpen nu er overuren worden gemaakt in de zorg. Via de centrale database die geopend is wordt vraag en aanbod zo goed als mogelijk gematcht. Een team in de regio zorgt ervoor dat mensen terecht komen op de plekken waar ze het hardst nodig zijn en ze het meest kunnen betekenen. Hierbij wordt uiteraard gelet op opleidingsniveau, ervaring maar ook op het besmettingsrisico dat mensen van buiten de organisatie met zich mee kunnen brengen. 

In de regio Zuid-Holland Zuid is het regionaal contactpunt zorg van de werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid het punt waar vraag en aanbod samenkomen. Mensen uit de regio die zich aanmelden via https://www.extrahandenvoordezorg.nl/ zullen door het regionale contactpunt worden benaderd. Ook werkgevers die extra handen nodig hebben kunnen via de landelijke website aanmelden. Daarna zal de regionale werkgeversverenging, hier in de regio Werkgeversvereniging Zuid-Holland Zuid, contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Op 17 maart maakte het ministerie van VWS al bekend dat verpleegkundigen en artsen van wie de BIG-registratie - minder dan twee jaar - verlopen is, toch gewoon aan de slag mogen. Ook wordt de verplichting tot herregistratie tot nader order opgeschort.

Werkgevers

Heeft jouw organisatie extra handen nodig? Wij inventariseren voor de regio Zuid-Holland Zuid  welke vraag naar tijdelijke capaciteit er is. Gebruik voor aanmelding hiervoor het landelijk formulier. Heb je geen concrete vraag voor ondersteuning nu, maar wel andere vragen rondom personeel en corona. Neem dan contact met ons op. Beide mogelijkheden zijn toegankelijk voor alle organisaties in zorg en welzijn, ongeacht of zij op dit moment wel of geen lid zijn van de werkgeversvereniging.

Juridisch advies

Voor juridische adviezen hoe te handelen met personeel en verlof etc. heeft onze partner advocatenkantoor Ten Holter Noordam een Q&A opgesteld

Ten aanzien van de eerste vraag: mogen werkgevers werknemers verplichten om thuis te blijven? geldt voor de zorgsector een iets afwijkende lijn.

Zorgmedewerkers zijn opgeroepen alleen thuis te blijven als ze een combinatie van klachten hebben, te weten hoesten/ niezen EN koorts. 

 

Bestuurders

Opleidingscoördinatoren

P&O
Terug
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Nieuws

23-12-2021 - Subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg

22-12-2021 - Halfjaarverslag tweede helft 2021

20-12-2021 - Vacature: Projectleider arbeidsmarktvraagstukken Zorg en Welzijn (32 - 36 uur p/w)

Meer nieuws...

Agenda

25-01-2022, 10:00 - 11:30
Inspiratiesessie rondom datagedreven HR (door PFZW)

01-02-2022, 00:00 - 00:00
Training procesbegeleider (1-daagse)

08-03-2022, 09:00 - 10:30
Opleidersnetwerkoverleg

Meer agenda...

Overzicht van onze laatste 5 nieuwsbrieven:

22-12-2021 - Halfjaarverslag tweede helft 2021

03-12-2021 - Publicatie Instroom en Opleiden - november 2021

18-11-2021 - Nieuwsbrief november 2021

13-10-2021 - Nieuwsbrief oktober 2021

14-07-2021 - Halfjaarverslag eerste helft 2021

Meer nieuwsbrieven...

Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn
Zuid-Holland Zuid

 

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid verbindt, faciliteert, jaagt aan en verrast werkgevers op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken in de breedste zin, waarbij continuïteit en samenwerking de belangrijkste uitgangspunten zijn. 

home

actueel

agenda

nieuwsbrieven

over ons

onze leden

samenwerkingen

lid worden

contact

sitemapWerkgeversvereniging Zorg en Welzijn op Facebook
Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn op LinkedIn
Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn op Twitter